Πέντε ερωτήσεις προς τον κ. Σπύρο Στάβερη

*For english version of the interview of Spyros Staveris please press here

Ο Σπύρος Στάβερης … ήταν η πρώτη φορά που γράφοντας για έναν φωτογράφο κόλλησα πάνω από το πληκτρολόγιο. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Σπύρο Στάβερη, έναν φωτογράφο που κατέγραψε μοναδικά την πολυεπίπεδη ελληνική πραγματικότητα.

Ο Σπύρος Στάβερης οτιδήποτε και να φωτογραφίσει, από ξεχασμένες προσωπικότητες του σταθμού Ομονοίας μέχρι την Pina Bausch και την Κατερίνα Στανίση, καταφέρνει αβίαστα να εξισώσει τα θέματά του, απογυμνώνοντάς τα από το κοσμικό, στερεοτυπικό προφίλ τους.

Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την προσοχή που μου διέθεσε για να  απαντήσει στις παρακάτω πέντε ερωτήσεις.

staveris_01

 

– Τι έχετε να πείτε για την “εισβολή” των social media στο πεδίο της φωτογραφίας;

 

– Ξεκινώντας από μια απλή πράξη καταγραφής, η φωτογραφία έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα μέσο που σήμερα επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Μέσα από διάφορα κανάλια, έχει γίνει ένα είδος Δούρειου ‘Ιππου που καραδοκεί να αλώσει συμπεριφορές, συναισθήματα, τρόπους ζωής. Παράλληλα, στήνει γέφυρες, προσθέτει εμπειρίες και φέρνει πιο κοντά την ομορφιά της ζωής.

 


staveris_03

 

– Πιστεύετε ότι ο ρόλος του φωτογράφου έχει μεταβληθεί τώρα σε σχέση με τη δεκαετία του ’90;

 

Πάντα θα υπάρχουν φωτογράφοι που θα καταγράφουν τα μεγάλα κοινωνικά και ιστορικά ρήγματα, και άλλοι που θα στρέφονται στο εφήμερο της προσωπικής ζωής. Η κλίμακα ίσως αλλάζει και σίγουρα και ο τρόπος.

 

staveris_02

 

– ‘Εχετε κάποια προτίμηση στο τι σας αρέσει να φωτογραφίζετε;

 

– Η πόλη – η όποια πόλη –  είναι πάντα η αφετηρία και η κατάληξη. Είναι το κατεξοχήν πεδίο του φανταστικού, η μεγάλη υπόσχεση, η συμπύκνωση όλων των δυνατοτήτων, η μεγάλη ρόδα των παρορμήσεων και των εκπλήξεων. Η αναπνοή μας ρυθμίζεται πάνω στην κίνηση, ο δρόμος μας χαρίζει την ελευθερία μας.

 

 

staveris_05

 

– Υπάρχει κάτι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας σας που θεωρείτε ότι έχετε κατακτήσει;

– Έμαθα να εκτιμώ το ευτελές, το λίγο, το πρόχειρο και το ανολοκλήρωτο. ‘Όσο πιο πολύ εξασκείται το βλέμμα, τόσο περισσότερο κερδίζει σε εμβέλεια και σε οξύτητα, αλλά και σε δεκτικότητα. Αρκεί βέβαια να μη μας διακατέχει μια λογική καριέρας και να μη μας εγκλωβίζουν οι δογματισμοί.

 

staveris_04

 

– Τι σκέφτεστε για το μέλλον της φωτογραφίας στην Ελλάδα;

– Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως μία νέα γενιά Ελλήνων φωτογράφων έχει κατακτήσει το φωτορεπορτάζ, το έχει φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα, και διαπρέπει διεθνώς. Δίπλα σ’ αυτήν τη γενιά, υπάρχει ένας ολόκληρος γαλαξίας από φωτογράφους που, είτε κατέχουν το μέσο είτε όχι, πειραματίζονται, δημιουργούν και μοιράζονται εικόνες. Φωνή και υπόσταση αποκτούν μέσα από τα ολοένα πιο δυναμικά νέα ελληνικά σάιτ και μπλογκ που περιστρέφονται γύρω από τη φωτογραφία.

 

 

 

Μπορείτε να βρείτε τον Σπύρο Στάβερη στο blog του στην Lifo Α/Λ/Μ/Α/Ν/Α/Κ αλλά και στο instagram.